Poziv poslovnim partnerimaKontakt
zdrava prehrana

Da je jabuka zdrava, poznato je od davnina. Važnost jabuke bila je priznata još u starom vijeku kada su je redovito konzumirali radi zdravlja.

Širenje jabuka u Europi dobilo je novi zamah s Karlom Velikim koji je pokrenuo sadnju jabuka u njemačkim zemljama oko 800. godine, da bi već u 17. stolječu bilo poznato 200-injak sorti tog najzdravijeg voća.

Jabuka je vrijedan izvor pektina, balastne tvari koja bubri u doticaju s vodom i pomaže u uspostavljanju neometanog rada ljudskog organizma. Zato konzumacija jabuke djeluje na prevenciju prekomjerne težine, bolju funkciju gušterače i žuči, štiti srce i krvožilni sustav te pomaže u smanjenju štetnog LDL kolesterola.

Jabuka je osvježavajuče i vrlo iskoristivo voće slatko-kiselog okusa, a sastojak je bezbrojnih jela i napitaka, a čak je i njena korica iznimno dobra za zdravlje. Sadrži i do 90% vode, a kroz želudac prolazi za 15-ak minuta. S obzirom na to, najzdravije ju je pojesti prije obroka ili nekoliko sati poslije. Čips od jabuke dobar je u svako doba.