Poziv poslovnim partnerimaKontakt
recepti s jabukamakokteli s jabukama

Salata Tiffani

4 osobe

Mrkva

1 kom.

Čips od jabuke

1 vrečica

Lisnata salata

0,10 kg

Maline

0,05 kg

Votka

0,03 l

Maslinovo ulje

0,05 l

Aceto balsamico

0,03 l

Naranča

2 kom.

Pršut

12 šnita

Sol, papar

po potrebi

Mrkvu narežemo na tanke rezance, lisnatu salatu postavimo na sredinu tanjura kao mali stog sijena, pa gore posložimo čips od jabuke i mrkvu. Naranču ogulimo, izvadimo režnjeve, pa također poslažemo po salati. Od pršuta napravimo tuljke koje isto poslažemo po salati. U posudu stavimo votku, aceto balsamico, maslinovo ulje, začinimo sa malo soli, papra, dodamo maline i promiješamo. Tim dressingom prelijemo salatu i serviramo.

Savjet: Ovako pripremljena salata u vručim ljetnim danima itekako dobro prija, a oni koji paze na liniju mogu je koristiti kao kompletni obrok.

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Juha od engleskog celera sa šlagom i čipsom jabuka

4 osobe

Engleski celer (štangice)

0,40 kg

Sol, papar

prema potrebi

Slatko vrhnje

0,10 lit

Čips jabuka

1 vrečica

Manji crveni luk

0,05 kg

Maslac

0,05 kg

Luk ogulimo, operemo i narežemo na kockice. U posudu dodamo masnoću, prepržimo luk i dodamo narezane stabljike celera . Kad malo zarumene, zalijemo vodom (tako da tekučina prekrije celer ), dodamo sol i papar i kuhamo dok se celer ne raskuha. Uz pomoč ručnog miksera sve zajedno pretvorimo u pire, tj. da dobijemo finu kremastu juhu. Dodamo malo slatkog vrhnja i prokuhamo. Kod serviranja ukrasimo kolutovima čipsa od jabuke i krunom od šlaga.

Savjet:

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Svinjski file s čipsom jabuka i calvadosom

4 osobe

Svinjski file

0,60 kg

Čips od jabuke

2 vrečice

Sol, papar

po potrebi

Maslac    

0,05 kg

calvados ili rakija od jabuka

0,05 lit

Slatko vrhnje

0,10 lit

Mesni temeljac

0,10 lit

Ulje

0,03 lit

Krumpir

0,20 kg

Svinjski file narežemo na medaljone. Začinimo ih i naglo prepržimo na maslacu. Kad su se malo zarumenjele odlijemo masnoču iz tavice, pa dodamo maslac. Tako sve zajedno još malo prepržimo, dodamo kalavados i usplamtimo (flambiramo). Meso vadimo van na topli tanjur, u tavicu dodajemo slatko vrhnje i temeljac. Dotjeramo okus, još kratko prokuhamo. Na topli tanjur poslužimo kolutove čipsa jabuke sa malo umaka, a gore posložimo medaljone.
Kao prilog dajemo oblitovani prženi krumpir.

Savjet: Ako nemamo kalvados može i neka druga vočna rakija. Najbolje bi bilo od jabuke.

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Rižoto od piletine sa čipsom jabuka

4 osobe

Čips od jabuka

2 vrećice

Riža za rižoto

0,20 kg

Maslac

0,03 kg

Luk

1 glavica

Piletina prsa

0,40 kg

Sol, papar

po potrebi

Maslinovo ulje

0,03 l

Jušni temeljac

cca. 1 l

Luk narežemo na kockice, naglo prepržimo na masnoći. Kad luk zažuti dodamo piletinu rezanu na kockice, malo prepržimo i dodajemo rižu. Podlijevamo polako jušnim temeljcem. Pred kraj dodamo jabuku rezanu na tanke rezance. Sve zajedno promiješamo, dodamo maslac i dotjeramo okus začinima. Serviramo tako da dio rižota posložimo na kolutiče čipsa od jabuka i tako slažemo red jabuka, red rižota te na kraju ukrasimo prženim listovima perešuna i celera 

Savjet: neka rižoto bude malo rijeđi, bolje če se sljubiti sa čipsom.

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Krema od mascarponea sa umakom od šumskog voča i čipsom jabuka

4 osobe

Mlijeko

0,10 l

Žutanjak

1 kom.

Želatina

4 pločice

Slatko vrhnje

0,05 l

Mascarpone

0,20 kg

Å umsko bobičasto voče

0,20 kg

Vanilin šečer

1 vrečica

Å ečer

0,05 kg

Puding od vanilije

1 vrečica

Limun

1 kom.

Čips od jabuka

2 vrečice

Å tapič cimet

4 kom

U mlijeko stavimo žutanjak, dodamo malo šečera i malo vanilin šečera i sve lagano tučemo na vatri. Zatim dodajemo želatinu koju smo prethodno namočili u hladnu vodu i sve zajedno miješamo dok se želatina ne otopi. Kuhamo uz neprestano miješanje, ali krema ne smije zakuhati. Stavimo je odmah hladiti. Za to vrijeme od slatkog vrhnja umutimo šlag dodamo mascarpone i sve sjedinimo u rahlu masu. Uz pomoć žlice oblikujemo rahle žličnjake, koje slažemo kao piramidu od čipsa, ukrasimo štapičem od cimeta i umakom od šumskog voča.

Umak od ukuhanog šumskog voča

U malo vode stavljamo šečer, vanilin šečer, sok od limuna, kad zakuha u to dodajemo šumsko voče (može biti i smrznuto). Sve zajedno lagano prokuhamo, po želji dodamo malo alkohola. Vanilin puding pomiješamo s malo vode i umiješamo u još kuhajuče šumsko voče. Pustimo da se poveže do željene gustoče umaka, pa stavimo hladiti. Serviramo u čaše na čije smo dno prvo stavili šumsko voče, pa kremu, pa ukrasimo tučenim slatkih vrhnje i holipama.

Savjet: Na isti način možemo raditi i kremu od čokolade, tada umjesto mascarponea umiješamo topljenu čokoladu.

Vrijeme pripreme: 30 minuta